Les primeres relacions d’amistat

L’amistat en les primeres etapes de la vida ajuda al desenvolupament tant emocional, com social.

Mitjançant aquestes primeres relacions d’amistat, l’autoestima dels infants millora, i, a més, ajuda als nens a contrarestar l’estrès.
Les relacions d’amistat entre infants els ensenyen a establir normes i a prendre decisions. Partint de la base que els humans som éssers socials i hem vingut al món per relacionar-nos, hem de tenir clar que l’amistat és una de les coses més importants a la vida, independentment de l’etapa vital en la qual es trobi cadascú.

Amb aquestes relacions amb altres infants, els nens aprenen també com gestionar les emocions negatives. Treballen sentiments com la por, la ràbia, l’agressivitat o el rebuig.
Relacionant-se entre si, els nens entenen que, tot i ser molt semblants entre ells i tenir coses en comú, cadascun d’ells té les seves habilitats i capacitats. Els infants també aprenen a analitzar el comportament de les diferents persones. Es troben en situacions diverses que requereixen adaptar el seu comportament per tal de comprendre el punt de vista dels altres.

En la infantesa, els amics proporcionen companyonia, el fet de formar grup ajuda a millorar l’autoestima. Aquestes relacions contribueixen a fer front a moments complicats, o d’incertesa. El suport i consol que et donen els amics ajuda als nens a afrontar situacions que encara no saben gestionar per ells sols.
Els nens que des de ben petits comencen a tenir relacions d’amistat, acostumen a tenir menys problemes socials en edats adultes.

Com podem ajudar els pares a què creïn relacions d’amistat?

  • Un dels factors més importants és promoure el fet que dediquin temps a cuidar les seves amistats.
  • És molt positiu per als infants que els pares els expliquin quin és el seu propi concepte d’amistat i que representa per ells.
  • Hem d’adaptar-nos al que realment vol l’infant. És important que se senti còmode amb les seves amistats, per tant, hem de respectar el seu estil de sociabilitat.
  • Si l’infant és tímid tracta de facilitar-li la tasca de fer amics apropant-lo a altres nens.