El primer dijous de novembre se celebra el Dia Internacional contra la Violència i l’Assetjament Escolar. Amb això es pretén erradicar la violència que afecta la població infantil i juvenil a escala mundial i que pot desenvolupar trastorns psicològics que afecten directament a la seva salut o a conductes autodestructives.

 

Els experts asseguren que es tracta d’un problema molt freqüent, s’estima que entre un 15% i un 50% dels nens i adolescents poden haver estat víctimes d’assetjament escolar en algun moment.

Aquelles persones percebudes com a diferents, els nens amb discapacitats, trastorns de l’espectre autista, obesitat o dificultats d’inserció social són més vulnerables i tenen més risc de ser víctimes d’aquest assetjament, tot i que ningú està exempt de poder patir-lo.

 

Saps com detectar l’assetjament escolar?

 

Com a docents o pares, és fonamental conèixer als nens i reaccionar davant dels canvis en la seva personalitat. S’ha de prestar especial atenció al seu comportament, a si se senten cansats, tristos, temorosos o irritables. Els canvis d’humor acostumen a ser un indicador d’assetjament, a la vegada que cops, roba trencada o diners desapareguts. Com a adults responsables s’han de mantenir els ulls oberts per detectar aquests primers símptomes i actuar amb rapidesa.

 

Què puc fer si el meu fill està sofrint assetjament?

 

Com a pare, és un cop molt dur descobrir que el teu fill està patint assetjament, així que des d’aquí et donem alguns consells per poder gestionar-ho:

 

  • Escolta el teu fill i fes-li sentir que té dret a sentir-se segur i feliç. A més, explicar-li que ell no té la culpa d’aquest assetjament. El primer pas és aprendre a empatitzar amb ell.
  • Presta especial atenció a tot el que et conta
  • Fes-li entendre la diferència entre delatar (posar en problemes a una persona) i demanar ajuda (permet protegir una persona).
  • Reforça l’autoestima de l’infant fent-li saber tot allò que fa bé.
  • Demana cita amb el docent del teu fill i amb el director del centre escolar per saber si estan al corrent de la situació i preguntar quines són les mesures que prendran des del col·legi.
  • Ensenya-li al teu fill a reaccionar a l’assetjament. Els assetjadors gaudeixen la posició de poder i els hi agrada generar por i sentir-se superiors. Tracta d’ensenyar-li al teu fill a minimitzar l’impacte que té l’assetjament, l’actitud d’indiferència podria ajudar-lo a tallar la situació d’assetjament.
  • Contacta amb algun policia assignat al seu col·legi per tal que estiguin alerta a les situacions que es puguin donar fora de l’horari escolar

 

La lluita contra aquest assetjament escolar és feina de tots, com a societat hem de buscar acabar amb aquest tipus de violència. És necessari unir forces incloent governs, organismes internacionals, professionals en l’àrea educativa, pares i comunitat en general per garantir una educació de qualitat, inclusiva i on es respectin els drets de les persones.