Tot i que normalment a CapiCua us portem consells, idees i blogs divertits, avui utilitzarem aquest espai per posar sobre la taula un problema existent, difícil de detectar a vegades i que per descomptat afecta molts nens i nenes, el maltractament infantil.

Som conscients que és un tema cru, però també és cert que com a progenitors i docents és important saber identificar els senyals que poden alertar-nos que s’està produint una situació preocupant i així posar-hi fre.

Quan parlem de maltractament no fem referència únicament al mal físic o verbal, la negligència també és considerada com a maltractament i en podem reconèixer de 3 tipus:

Negligència educativa: No matricular al nen/a a l’escola o permetre que faltin a l’escola és considerat maltractament i de fet està perseguit pels serveis socials.

Negligència emocional: Exposar al nen a situacions d’inestabilitat, tensió, violència verbal o falta de protecció.

Negligència mèdica: negar o endarrerir tractaments, no acudir al metge o no atendre a necessitats bàsiques com la higiene, la correcta nutrició, roba o refugi.

Tot això genera un desequilibri emocional important en el nen/a que pot manifestar-se de moltes maneres, ja sigui en el mateix aspecte “descuidat” del nen, o amb actituds d’inseguretat, por, nerviosisme o inclús violència.

Tot i que per sort aquestes situacions no són habituals, hi són, i com a docents, a CapiCua hem d’estar preparats per trobar-nos casos de tota mena, i no donar-lis l’esquena.

Reconèixer situacions que poden alertar-nos de l’estat en el qual es troba el nen/a, de la mateixa manera que treballem per crear llaços amb ells, i ser un pilar important com a referents, perquè puguin expressar-se amb total llibertat amb nosaltres i cobrir les mancances afectives que puguin tenir, és part de la nostra feina.

Fins aquí el blog d’avui, esperem que us hagi servit per reflexionar sobre les realitats que per desgràcia molts nens i nenes han d’enfrontar diàriament i ser conscients que molts cops, nens i nenes amb males actituds poden tenir darrere algun tipus de problema, com les negligències comentades o fins i tot bulling per part dels companys a l’escola.