fbpx

Aprendre a demanar perdó i a perdonar quan es comet un error és una eina indispensable per a poder construir relacions sanes i poder mantenir-les al llarg de la nostra vida, encara que és un comportament molt més complicat del que pot semblar a simple vista.

L’exigir que demanin perdó no serà el camí adequat perquè aprenguin sobre aquest procés. Malgrat ser una tasca dura per als pares, ells han de ser conscients que hem de demanar perdó perquè allò que hem fet pot causar un mal per a algú i amb això, intentem arreglar-lo i demostrar a l’altra persona que de veritat lamentem el que ha succeït.

Aquest ensenyament els permet conèixer les seves emocions i aprendre a sentir i entendre el que se sent i amb ella es desenvoluparà el respecte i l’empatia.

Com a pares, igual que nosaltres busquem que els nostres fills aprenguin a demanar perdó, hem de disculpar-nos també quan nosaltres cometem algun error, quan no sapiguem gestionar l’estrès i cridem en un moment donat o quan no tinguem en compte les seves necessitats.Hem de comprendre que la veritable importància és l’aprenentatge, no el disculpar-se, ja que demanar perdó sense que darrere hi hagi un canvi i aprengui només servirà perquè nosaltres ens quedem més tranquils, però en realitat no hem educat.

Són molts els valors que es transmeten quan ensenyem a demanar perdó, per exemple: el respecte, la humilitat, la consideració i la responsabilitat.

I ara bé, Com ensenyem a demanar perdó?

1. Demanant perdó nosaltres. Per als nostres fills som un model, per això, si vols que el teu fill sigui agraït i respectuós, sé un bon model i demana disculpes quan t’equivoques o danyes a uns altres. Nosaltres també ens equivoquem i disculpar-nos crearà un ambient de convivència sa i respectuós.
2. Assegura’t que realment ha fet una cosa inapropiada, és a dir, que les disculpes tenen sentit. Que alguna cosa no sigui com a nosaltres ens agradaria o que ens hagi molestat no vol dir que hagi actuat malament ni que hagi de disculpar-se. Hem de demanar-los coses de concordes a la seva edat i segons les normes que hàgim establert a casa.
3. Fer-los veure les conseqüències que té el seu comportament. Si alguna cosa que ha fet a molestat a algú, hauríem d’ajudar-ho a entendre que és allò que ha fet malament, ja que renyar o castigar sense una explicació impedirà que el nen entengui per què el que ha fet a pogut molestar.
4. Mostrar-se receptiu i acceptar les seves disculpes de manera afectuosa.
5. Les disculpes poden no ser immediates. A vegades, els nens com els adults necessiten analitzar la situació amb perspectiva i és millor esperar que es calmin els ànims i que entengui que ha passat i vegi com pot solucionar-ho.
6. Enfadar-nos amb ells solament quan realment sigui necessari. Marcar les coses que considerem importants ens permetrà tenir un clima a casa més agradable, ja que, enfadar-nos contínuament amb ells no serà útil. Reforcem aquells comportaments que considerem més importants.

Els valors són molt importants en una societat que es caracteritza per la falta de temps. Els nens estan en contacte amb xarxes socials, mitjans de comunicació, família i escola, però, els valors s’aprenen majoritàriament en l’entorn familiar. Treure bones notes és important, però ensenyar uns bons valors als nostres fills els farà també un camí més fàcil i els ajudarà a tenir una vida més plena.