Als temps actuals en els quals estem vivint, la pandèmia encara ens afecta intensament, i aquest cop la variant òmicron ho fa de manera desmesurada també a les escoles i els infants. Si ens centrem en les últimes dades del Departament d’Educació, el dia d’avui hi ha 63.000 persones en quarantena, on la gran majoria són alumnes, i aquestes xifres encara augmenten dia rere dia. Amb la tornada a les aules després de les vacances de Nadal, es va actualitzar el protocol a seguir quan es detecta un cas positiu a classe, i on s’especifica que només es confinen els contactes estrets a partir de cinc positius o el 20% de l’aula amb COVID. Una dada molt rellevant és que també es van aprovar els tests d’antígens gratuïts per als alumnes companys d’un positiu, i aquests es poden recollir a les farmàcies.
Aquests testos, gratuïts per als alumnes, segons Salut i Educació en aquest moment no serveixen per tallar la cadena de transmissió, sinó per saber realment en el moment que es troben les aules i un cop valorats els fets segons els resultats, prendre les decisions adequades.
Llavors, es pot dir que anar a recollir i realitzar el test d’antígens als infants no és obligatori, però, per altra banda, sí que és molt recomanable, fins i tot en el punt quan els nens i nenes no presenten cap mena de simptomatologia. És una forma d’ajudar a les famílies a tenir un control sobre els seus fills constantment per saber si poden estar o no contagiats.
També cal saber que els infants poden anar a l’escola sense la necessitat d’haver-se fet un test ràpid d’antígens. Tanmateix, els alumnes sí que hauran de quedar-se a casa confinats i respectar les mesures quan presentin símptomes. A més, perquè les famílies puguin obtenir la prova de forma gratuïta, s’han d’esperar a rebre la recepta electrònica a l’aplicació La Meva Salut.
I per últim, cal dir que el test fet pels pares i mares als seus fills és igual de vàlid, però en el cas que aquest doni positiu s’ha de comunicar a les autoritats corresponents per tal que aquest fet tingui constància a la història clínica del pacient, en aquest cas, del nen. I, d’altra banda, si l’infant ja ha passat la COVID és recomanable que es continuï fent la prova igualment de manera periòdica per descartar una reinfecció del virus.