Avui a Capicua us volem donar una sèrie de consells per ajudar a introduir als més petits de la casa un hàbit que, a més de ser molt divertit, pot reforçar la imaginació dels nens.

Al contrari del que algunes persones poden pensar, aprendre a llegir no és un procés que es faci de manera natural, sinó que és molt complex i requereix que s’ensenyi a través de vàries estratègies, com per exemple diferenciar i relacionar les lletres i els sons. Tot i que llegir planteja una extensa llista de beneficis, segons les dades del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), més del 35% dels espanyols no llegeixen mai, o gairebé mai.

Per a ensenyar als nens a tenir l’hàbit de llegir i a més convertir-ho en una experiència positiva i gratificant per a ells, pots dur a terme aquesta sèrie de passos o consells que us deixem en aquest blog!

 

1. Crear un hàbit en el nen, i no una obligació

 

Aquest tipus d’hàbits, que no requereixen una gran interacció, a vegades és difícil que sigui divertit per als nens. Per això, s’hauria d’incentivar d’una manera suggestiva, i no pas impositiva. Demostrant-los-hi les possibilitats lúdiques i creatives de la literatura (inventant històries, finals alternatius, jugant amb les paraules…), així com deixar que el nen esculli quin tipus de llibres vol llegir, sol tenir efectes positius. De manera contrària, si el forcem a llegir, i a més ho fem mitjançant llibres que no li agraden, al final avorrirà les nostres propostes lectores.

 

2. Conèixer els seus gustos i interessos, per a orientar-lo en el seu camí lector

Existeixen llibres de tota classe, així com hi ha nens amb tota mena de preferències. Si coneixem, en conseqüència, els gustos i interessos que tenen, és més fàcil poder-los orientar i recomanar llibres de manera exitosa. Si aconseguim oferir-li llibres que cridin la seva atenció, aconseguirem també ampliar les possibilitats que llegeixin habitualment i així fomentar la lectura no serà complicat.

 

3. Emportar-nos la lectura més enllà de l’escriptori

 

Amb això el que volem dir és que per a suscitar aquest temps de lectura, podem jugar, a més, amb els espais de la casa. Podem convertir la lectura en una aventura, o simplement llegir en altres espais, que permetin que els nostres fills puguin sortir una mica de l’habitació o l’escriptori, generant una sensació especial i de diversió, ja que estem trencant amb les rutines diàries.

 

4. Fomentar moments significatius amb el nen al voltant de la lectura

 

La lectura tendeix a veure’s, en general, com una acció solitària. I si ben cert sí que és així, cal no oblidar la dimensió social que la lectura a vegades implica. És una cosa que es pot implementar, per exemple, en les lectures en veu alta, o amb les dramatitzacions. Són maneres de llegir compartides que són molt positives, ja que ajuden a crear comunitat i a establir vincles emocionals entre els participants, siguin coneguts o desconeguts. Més enllà de les lectures en veu alta i dramatitzacions, també poden donar pas a tertúlies i debats, on els podem preguntar les seves opinions i interpretacions respecte a la lectura que han fet.

 

5. Si et veuen llegir, els nens també llegiran

 

Sobretot en edats més joves, els nens solen imitar als adults. Volen semblar-se als seus referents, i per tant els emulen. Per aquest motiu també és molt important predicar amb l’exemple quan estem amb ells. Podem repetir-li mil vegades a un nen que llegeixi, però si no ens veu llegir a nosaltres, el missatge que li estem transmetent podria ser confós. Com a resultat, una de les maneres més eficaces de fer que un nen s’habituï a llegir és, en conseqüència, que ens vegi llegir.

 

 

Així doncs, per resumir els consells que us donem per intentar fomentar l’hàbit de lectura en els més petits de la casa, haurem d’adoptar una postura activa davant la situació, ja que si ens quedem de braços plegats i no prediquem amb exemple, serà més difícil que el nen es senti atret per la lectura.

 

<a href=”https://www.instagram.com/capicua_serveis_educatius/”></a>